Wydział Nauk o Zwierzętach
Oferta przykładowych badań na podstawie zrealizowanych projektów badawczych:
- Poprawa metod zachowania i rozwoju rodzimych ras owiec wytworzonych w efekcie udomowienia ich dzikich przodków
- Nanotechnologia w produkcji drobiu.
- Wpływ roślinnego kokcydiostatyku na wyniki produkcyjne oraz jakość mięsa kurcząt szybko i wolno rosnących
- Praca hodowlana prowadzona w kierunku obniżenia częstotliwości występowania uwarunkowań genetycznych białka prionowego wrażliwych na trzęsawkę, u owiec wrzosówek i żelaźnieńskich
- Ocena wpływu stosowania własnej metody habituacyjnego treningu krów i jałówek wysokocielnych w oborach wielkotowarowych na poprawę interakcji człowiek – zwierzę (HAR) oraz dobrostanu i użytkowości bydła
- Składniki prozdrowotne i właściwości technologiczne mleka pochodzącego z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych z centralnej Polski
- Możliwości wykorzystania nicieni entomopatogenicznych do redukcji liczebności szeliniaka sosnowca
- Wpływ nanocząstek złota i wybranych biokompleksów podawanych in ovo na wzrost i rozwój zarodka kury Gallus domesticu
- Karpie i pstrągi polskie ochrona zasobów genetycznych z zastosowanie markerów DNA
- Wykorzystanie rodzimych ras owiec do produkcji jagnięciny przeznaczonej na zaopatrzenie rynku w Polsce Centralnej
- Nowe, multifunkcjonalne nanoproszki węglowe
- Nowoczesne technologie w hodowli jesiotra
- Opracowanie technologii produkcji kurczęcia brojlera o podwyższonej wartości odżywczej i prozdrowotnej
- BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego. Ocena wartości odżywczej wieprzowiny pozyskiwanej w modyfikowanych warunkach tuczu przy zastosowaniu w żywieniu świń różnych dodatków selenu
- BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego. Wpływ systemów utrzymania i wybranych suplementów diety na wartość odżywczą i prozdrowotną jagnięciny
W zależności od Państwa potrzeb, poszczególne jednostki Wydziału mogą opracować lub przeprowadzić zlecone przez Państwa badania i analizy.
Kontakt: